O performanță extraordinară pentru tinerii fotbaliști români a avut loc acum mai bine de 4 decenii. În 1981, în Australia. Lumea l-a uitat însă repede pe Romică Gabor
Începe Campionatul European de tineret Under 21, în România și Georgia, dar e bine să facem o incursiune și în trecut.
ProSport și Superbet demarează începând de azi un serial despre Euro 2023, unde România e în grupă cu Spania, Ucraina și Croația. Vom cere părerea unor oameni importanți despre acest turneu final și vom oferi multe informații din trecut.
România a reușit întâia mare performanță la nivel juvenil în 1981 la Mondialul de tineret.
Campionatul Mondial de Fotbal sub 20 1981 a fost a treia ediție a Campionatului Mondial de Fotbal sub 20. Câștigătoarea a fost Germania de Vest, vice campioana Qatar și pe locul trei s-a clasat România. Jucătorul competiției a fost desemnat atunci românul Romulus Gabor.
Acolo, tricolorii au făcut un turneu final la care nu se aștepta nimeni. Trimisă în grupa B, reprezentativa României a remizat 1-1 cu Brazilia şi a trecut la limită cu 1-0 atât Coreea de Sud, cât şi Italia, calificându-se în sferturile de finală.
Pe banca tehnică a tinerilor se afla experimentatul Constantin Cernăianu, cel care fusese selecționer al echipei naționale timp de doi ani la finalul anilor 70. Cele mai mari performanțe le-a avut cu Petrolul Ploiești si U Craiova, cu ambele echipe câștigând titlul de campioană.
Conform regulamentului, fotbaliștii trebuiau să fie născuți după 1 august 1961, dar FRF a apelat la o manevră şi a falsificat vârsta lui Ioan Andone, astfel că “Fălcosul” a intrat în lot deși era născut pe 15 martie 1960.
În sferturile de finală, România a trecut de marea favorită a competiției, naţionala Uruguayului, în care jucau Francescoli, Aguillera şi Da Silva, scor 2-1. Apoi, în semifinale, “tricolorii” în pierdut în fața RFG, un meci pe care l-au avut în mână, primind gol în prelungiri. Multe dintre informații se pot găsi pe Blogul Banca de Rezervă.
La ultimul meci, România şi-a adjudecat medaliile de bronz, învingând Anglia. Ioan Andone, unul dintre jucătorii de atunci, povestește:
„Doar 4-5 fotbaliști au ajuns la echipa mare: eu, Rednic, Gabor, Balint… Gabor a jucat 4-5 ani. După ce s-a accidentat și și-a rupt tendonul lui Ahile, de atunci cariera lui a luat-o în jos. Nu poți face trecerea în bloc niciodată! Treptat, poți. Au apărut alți jucători.
În funcție de ce necesități ai nevoie. Vedem dacă e unul mai bun, le dai șansa tuturor.
Din echipa aia din 2019, cea care a fost în primele 4 din lume, azi trebuiau să fie 7-8 jucători titulari la echipa mare
Au fost probleme, n-au ajuns unde trebuie, nu s-au adaptat. Dacă nu confirmă nu mai ajung la echipa națională”.
Miercuri, 21 iunie 19:00 Ucraina – Croaţia (Stadionul Giuleşti, Bucureşti) 21:45 România – Spania (Stadionul Ghencea, Bucureşti)
Sâmbătă, 24 iunie 19:00 România – Ucraina (Stadionul Ghencea, Bucureşti) 21:45 Spania – Croaţia (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)
Marţi, 27 iunie 21:45 Croaţia – România (Stadionul Ghencea, Bucureşti) 21:45 Spania – Ucraina (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER